Teorie a jak na to? IX.

Recept na přípravu struktury rozhovoru

Doporučení:
Aby žáci probíranému učivu lépe porozuměli, přirovnáme přípravu struktury rozhovoru k přípravě chutného pokrmu.

Ukázka:

1. krok:

Příprava jídla: Chceme-li, aby nám uvařené jídlo dobře chutnalo, je potřeba podle pečlivě připraveného seznamu ingrediencí nakoupit kvalitní, čerstvé potraviny. Při nákupu musíme prověřit datum spotřeby.

Příprava dialogu: Chceme-li, abychom v dialogu dosáhli našeho komunikačního cíle, musíme se na něj nejprve dobře připravit. Určit si, čeho vlastně jeho prostřednictvím chceme dosáhnout. Zjistit veškeré možné informace o člověku, se kterým mluvíme. Mít k dispozici co nejvíce informací o probíraném tématu.


2. krok:

Příprava jídla: Aby jídlo bylo přesně takové, jaké má být – tj. například měkké nepřipálené maso, nerozvařené těstoviny apod., musíme dodržet přesný postup vaření.

Příprava dialogu: Aby dialog splnil naše očekávání, musím dodržet vhodně zvolenou komunikační strategii a používat jazykové prostředky, které dané situaci odpovídají.


3. krok:

Příprava jídla: Dobře uvařené jídlo musíme na talíř hezky upravit tak, aby ostatní měli vůbec chuť ochutnat. Čím pečlivěji jídlo upravíme a naše hosty ochotně budeme informovat o tom, co všechno obsahuje, pokud se na to hosté zeptají, tím máme větší šanci, že všem bude chutnat a my budeme za naše snažení pochváleni.

Příprava dialogu: V závěru dialogu si nezapomeneme naplánovat celkové shrnutí toho, na čem jsme se s druhým účastníkem domluvili. Pokud jsme všechny kroky provedli správně, měli bychom našeho komunikačního cíle dosáhnout. Pochvalou v tomto případě pro nás bude vědomí, že obě strany jsou s celkovým výsledkem rozhovoru spokojené.


Strukturu rozhovoru stavíme především tak, abychom byli schopni sdělit a uplatnit svoje argumenty, přesvědčit svoje protivníky a vytvořit závěr rozhovoru takový, který se blíží našemu výchozímu předsevzetí.